ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ;

Πριν ακόμη διαλυθεί ο κουρνιαχτός από την επέλαση των φορτηγών με τα θηριώδη σκαπτικά μηχανήματα, στο πολύπαθο Σειχ Σου δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα.
Από τις 8-2-2009 ποδηλάτες και πεζοπόροι παρατήρησαν, στο δασικό δρόμο Χίλια Δένδρα – Εξοχή, όπου εκτελούνται τα γνωστά έργα οδοποιίας από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης,  από το ύψος της Δεξαμενής Κορυδαλλού και σε μήκος 2 χιλιομέτρων προς Εξοχή, διάσπαρτους, σπασμένους και σε πολλές περιπτώσεις θρυμματισμένους σωλήνες, πεταγμένους στο οδόστρωμα αλλά και ανάμεσα σε δένδρα και θάμνους, που εμφανέστατο το σήμα «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε πολλά σημεία τους. Το ανησυχητικό και αποκαρδιωτικό θέαμα αποτυπώθηκε φωτογραφικά από τους περιπατητές και έκανε ήδη το γύρο των blog της πόλης αλλά παρουσιάσθηκε και σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.
Ως γνωστόν η «ΕΛΛΕΝΙΤ» υπήρξε εταιρία κατασκευής αμιαντοσωλήνων και αμιαντοκονιαμμάτων, που έκλεισε κατόπιν απαγορευτικής οδηγίας της Ε.Ε. Το γεγονός  αυτό σε συνδυασμό με την αναφορά του εν λόγω υλικού στη μελέτη του έργου βελτίωσης και άλλων τεχνικών έργων του δασικού αντιπυρικού οδικού δικτύου που εκπονήθηκε από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης για το περιαστικό δάσος  της Θεσσαλονίκης, -αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το  παλιό δίκτυο τροφοδοσίας υδροστομίων ήταν κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες- καθιστά τους χρήστες του δάσους ιδιαίτερα ανήσυχους ως προς τη ταυτότητα του υλικού των διάσπαρτων στο δάσος σωλήνων.
Η φθορά και η θραύση αμιαντοσωλήνων απελευθερώνει ίνες αμιάντου στην ατμόσφαιρα και στα υδατικά αποθέματα, με άμεσο αποδέκτη τον οργανισμό των ανθρώπων και των ζώων. Είναι υπεύθυνος για καρκίνο του πνεύμονα και άλλες νεοπλασίες και για το λόγο αυτό ο αμίαντος κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία καρκινογόνων αποβλήτων.
Η αποξήλωση, απομάκρυνση και ταφή του αμιάντου υπόκεινται σε αυστηρότατες προδιαγραφές και ειδικά αδειοδοτημένες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τις εργασίες αυτές, τηρώντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους  και  το περιβάλλον, η δε ταφή γίνεται σε αδειοδοτούμενους χώρους εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.
Ήδη κατατέθηκε Αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών από μέλη της Επιτροπής για την Προστασία του Σειχ Σου και από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητείται να πράξει η πολιτεία κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ρύπανση του περιβάλλοντος και να αποδοθούν  οι σχετικές ευθύνες στους υπαίτιους αυτής της εγκληματικής πράξης.
Οι πολίτες που μετέχουμε στην Επιτροπή για τη Προστασία του Σειχ Σου  και στο Δίκτυο Κινήσεων για τη Θεσσαλονίκη δηλώνουμε ότι θα αντιταχθούμε σε όποιον αντιμετωπίζει το περιαστικό δάσος της πόλης μας  σαν  ακατοίκητο πλανήτη και θα προβούμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για την αποτελεσματική του προστασία.

Επιτροπή  για την Προστασία του  Σειχ Σου
ΔΙΚΤΥΟ κινήσεων για τη Θεσσαλονίκη

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s