ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1639/09 ΤΟΥ ΤΕΕ /ΤΚΜ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η δημοσιοποίηση ενός επιθετικού και δυσφημιστικού κειμένου από τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου -ΤΕΕ Τμ. Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των μηχανικών της πόλης μας, ενάντια στην κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών της Θεσσαλονίκης και σε οικολογικές ομάδες και πολίτες, που άσκησαν προσφυγή στο ΣτΕ για τον έλεγχο και την ακύρωση των δασοκτόνων έργων οδοποιίας, που εκτελούνται χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και δίχως να τηρούνται στοιχειωδώς οι απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας .

Προτάσσοντας στο δελτίο Τύπου αήθεις, για επαγγελματικό φορέα, συκοφαντικές εκτιμήσεις για «εκ του πονηρού» προσφυγές και χαρακτηρίζοντας τους ασκούντες αυτές ως «συγκεκριμένη ομάδα συμφερόντων-ιδιοκτήτες και διεκδικητές εκτάσεων στο Σειχ Σου», το ΤΕΕ – υπερασπιστής έργων αμφισβητούμενης επάρκειας και αξίας, όπως αυτών της υποθαλάσσιας ή της οικοπεδοποίησης του Χορτιάτη στο Κισσό- μετά από ενδελεχή μελέτη των ανακοινώσεων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σίγουρα -εδάφια των οποίων περιλαμβάνει αυτούσια στην ανακοίνωση- όχι όμως και της ολιγοσέλιδης, για ένα τέτοιο έργο, τεχνικής περιγραφής του, παραθέτει σωρεία παραπλανητικών ανακριβειών, χωρίς να επισημαίνει ούτε μία από τις σοβαρότατες ελλείψεις και αρνητικές προβλέψεις της μελέτης του συγκεκριμένου έργου.

Διαβεβαιώνει, έτσι, η ανακοίνωση της ΔΕ του ΤΕΕ /ΤΚΜ, για τη σκυρόστρωση των δύο βασικών δρόμων του δάσους, ενώ η μελέτη για μεν τον ένα δεν αναφέρει τίποτα ενώ για τον άλλο μιλάει ξεκάθαρα για ασφαλτόστρωσή του. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα, ότι η ΔΕ δεν έχει μελετήσει ούτε καν τα προτεινόμενα έργα, τα οποία σχολιάζει στην ανακοίνωσή της και για τα οποία καταγράφονται οι έντονες και εύλογες διαμαρτυρίες των πολιτών.

Θεωρούμε τις «τεχνικές επεξηγήσεις» της ΔΕ για την ερμηνεία των υλοποιημένων κατασκευών στο δάσος τουλάχιστον προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών. Οι διευρύνσεις από 7 σε 14,5 μέτρα για «την ασφαλή έδραση της υποδομής του καταστρώματος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΕΕ /ΤΚΜ, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει για την αδέξια προσπάθεια υπεράσπισης ενός οφθαλμοφανούς γεγονότος: Κόβονται εκατοντάδες δένδρα για διάνοιξη του καταστρώματος της οδού, σε διπλάσιο πλάτος από το προβλεπόμενο «για την ασφαλή έδραση της υποδομής» και στη συνέχεια, χωρίς να διαμορφωθούν εκατέρωθεν τα πρανή για την απορροή των επιφανειακών ομβρίων, ΘΑ ΞΑΝΑΦΥΤΕΥΤΟΥΝ TA ΔΕΝΔΡΑ που αβασάνιστα κόπηκαν λίγο πριν.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να σχηματίσει «σαφή εικόνα» για το λόγο της «συμμετοχής» της ΔΕ του ΤΕΕ ΤΚΜ στο διάλογο των υλοποιούμενων κατασκευών οδοποιίας, που επέβαλε η κινητοποίηση των πολιτών:

– Χωρίς περιβαλλοντική μελέτη

– Χωρίς ακριβή και λεπτομερή περιγραφή των χαρακτηριστικών των επιχειρούμενων επεμβάσεων

– Χωρίς τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την επιβεβλημένη μορφή και το είδος των εργαλείων και μηχανημάτων κατασκευής στο δάσος

– Χωρίς την απαιτούμενη οικολογική ευαισθησία για την επιμελή και με νόμιμες προδιαγραφές απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού του παλιού υδροδοτικού δικτύου που αντικαθίσταται

Εκτιμούμε ότι το έργο «Βελτίωση και Κατασκευή Τεχνικών Έργων Δασικού Αντιπυρικού Οδικού Δικτύου του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης» με αντικείμενο τη διαπλάτυνση των υπαρχόντων 18 δασικών δρόμων Β και Γ κατηγορίας στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του δάσους, με πρόσχημα την διευκόλυνση της διέλευσης πυροσβεστικών οχημάτων, δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συστηματική κατάχρηση του σχεδιαζόμενου δικτύου από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και για το λόγο αυτό επισημαίνουμε τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά του.

Φρονούμε ότι τα υπαρκτά συμφέροντα που επιβουλεύονται το δάσος, ωφελούνται από τα έργα οδοποιίας στο Σέιχ Σου, που μετατρέπουν τους δασικούς δρόμους σε ασφαλτοστρωμένους και σκυρωστρομένους αυτοκινητοδρόμους, αφού αυξάνεται η εμπορική αξία των εκτάσεων που διεκδικούν.

Καλούμε, τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη λήψη-δημοσίευση του παρόντος είτε να κατονομάσει τους «ιδιοκτήτες και διεκδικητές εκτάσεων του Σέιχ Σου» ανάμεσα στους ασκήσαντες τις υπ αρ.1034/09 Αίτηση Ακύρωσης και 293/09 Αίτηση Αναστολής ενώπιον του ΣτΕ κατά των έργων οδοποιίας, είτε να ανακαλέσει όσα αναληθή διέλαβε για αυτούς στο από 10-3-2009 Δελτίο Τύπου. Διαφορετικά, θα θεωρήσουμε το Δελτίο τύπου ψευδές, δυσφημιστικό και συκοφαντικό, που στοχεύει στη σπίλωση της τιμής και της υπόληψης όσων τολμούν να ασκούν τα αυτονόητα δημοκρατικά τους δικαιώματα για τη προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της φυσικής τους κληρονομιάς.

Θεωρούμε θετική τη διαπίστωση της ανακοίνωσης του ΤΕΕ ΤΚΜ για την ολιγωρία ενημέρωσης, που βαρύνει όμως τους φορείς που υλοποιούν τα έργα και όχι βέβαια τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και

Δηλώνουμε ότι με την ευαισθησία που διακρίνει τα κινήματα πολιτών θα σταθούμε μαζί με το ΤΕΕ στην παρακολούθηση και τη στενή επίβλεψη της εξέλιξης των έργων, απαιτώντας συστηματική και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη κείμενη νομοθεσία προδιαγραφών ΚΑΙ διεκδικώντας την ακύρωση των έργων οδοποιίας, που μετατρέπουν τους δασικούς δρόμους σε δημόσιους αυτοκινητόδρομους, τραυματίζουν θανάσιμα το οικολογικά ευαίσθητο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης Και το αφήνουν έκθετο στις επιδιώξεις των συμφερόντων.

.

Επιτροπή για την Προστασία του Σέιχ Σου, Αναπηρία Σήμερα, Άρδην, Αυτοσχεδία, Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών,Δίκτυο για τα δικαιώματα των επιβατών Ε.Π.Ι.ΒΑ.ΤΗΣ, Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνάκι, Green Attack, Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας, Ρήξη, Σύλλογος Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Στρατοπέδου Καρατάσου, Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Φίλοι του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s