ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΛΑΘΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Δεν υπήρξα ποτέ δήμαρχος ή δημοτικός υπάλληλος για να διαπιστώσω την αναγκαιότητα ενός νέου δημαρχείου.

Σαν πολίτης που το επισκέφτηκα αρκετές φορές, κατανοώ την ανάγκη για την ύπαρξη ενός νέου χώρου σχεδιασμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας μεγάλης πόλης.

Ταυτόχρονα σαν πολίτης που κυκλοφορώ με όλους τους τρόπους και τα μέσα σε αυτήν την πόλη, διαπιστώνω την αναγκαιότητα ύπαρξης παρκινγκ (όχι όμως ιδιωτικών που απευθύνονται στους έχοντες) που να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που θέλουν να κατέβουν στο κέντρο. Παρκινγκ δηλαδή πριν το κέντρο.

Επίσης σαν πολίτης βιώνω τα προβλήματα μιας πόλης που έχει 2,50 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο. Δηλαδή ψίχουλα. Δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, βρώμικο αέρα (υπάρχει πάντα ο Βαρδάρης), αιωρούμενα σωματίδια, τσιμέντο και άσφαλτο παντού.

Σαν πολίτης τι θα πρέπει να διαλέξω; Ποια ιεράρχηση θα κάνω;

Αναφέρομαι στο νέο δημαρχείο, το οποίο κτίστηκε στην άκρη του ιστορικού κέντρου, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη.

Μέχρι το 2005 όποιος προλάβαινε μέχρι τις 10 το πρωί πάρκαρε δωρεάν το αυτοκίνητο του εκεί και έκανε τις δουλειές του στο κέντρο. Μάλιστα προνομιακές θέσεις ήταν αυτές κάτω από τα παλιά ψηλά δέντρα που υπήρχαν εκεί.

Τώρα δημιουργήθηκε ένα παρκινγκ 1000 θέσεων( άραγε ποιους θα πρωτοκαλύψει) και τα δέντρα εξαφανίστηκαν. Πήραν τη θέση τους κάποιες χαμηλές ελιές, που ελπίζω να αποδώσουν καρπούς για το λάδι του δημάρχου μας.

Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι προϋπολογίστηκε 29 εκ. ευρώ και κόστισε 55 εκ. ευρώ, ούτε για το πόσο θα κοστίσει το γραφείο του δημάρχου…

Πρέπει όμως να σημειώσω ότι είναι το πρώτο πρώην στρατόπεδο που τσιμεντοποιείται  στην πόλη μας. Θα μου πείτε ότι γκρινιάζω και δεν βλέπω την ανάπτυξη της πόλης και άλλα τέτοια…

Όμως πως θα σας φαινότανε αν ανακαινιζόταν ένα από τα υπάρχοντα κτίρια στο λιμάνι, στο Γ Σώμα Στρατού ή ακόμη και το Διοικητήριο (μιας και το υπουργείο, όχι επειδή καταργήθηκε από τη νέα κυβέρνηση, μεταφέρεται αλλού) και στεγάζονταν εκεί το Δημαρχείο;

Πως θα σας φαινότανε αν το πρώην στρατόπεδο μετατρεπόταν σε υπόγειο πάρκινγκ με χαμηλό αντίτιμο και από εκεί ξεκινούσε ποδηλατοδρόμος που διασχίζει το κέντρο της πόλης ή μικρά λεωφορεία με δρομολόγια προς το κέντρο;

Πως  θα σας φαινότανε αν στο καταπράσινο υπέργειο χώρο είχε υποδομές για να επεκτείνουν τις περιοδικές τους δραστηριότητες  τα μουσεία και ενώνονταν με το Πάρκο του Άρεως σε μια ζώνη υψηλού πρασίνου;

Τότε θα λέγαμε ότι υπάρχει σχεδιασμός που παίρνει υπόψη τις ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών αλλά και τις ανάγκες όλων να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα.

Αντίθετα, τώρα μιλάμε για ένα κτίριο τοποθετημένο σε λάθος σημείο, αφού προσθέτει νέο κυκλοφοριακό φόρτο στο πρωινό μποτιλιάρισμα της περιοχής της έκθεσης και μαζί με το Βελλίδειο, πνίγει τα μουσεία και ικανοποιεί τον αρχοντοχωριατισμό και τη θρησκεία των μεγάλων έργων βιτρίνας και όχι ουσίας.

Και μάλιστα έγινε με τη συναίνεση και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος που τσιμεντοποιήθηκε.

Τα κινήματα πόλης διεκδικούν τα πρώην στρατόπεδα να παραχωρηθούν στην κοινωνία σαν χώροι πρασίνου, να διατηρηθούν τα ιστορικά κτίρια για ήπιες πολιτιστικές η αθλητικές χρήσεις και να μην πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν.

Δεν αντέχουμε άλλο!