ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ: Η ΑΝΑΣΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου υπουργού Εθνικής Άμυνας με τους δημάρχους της πόλης μας, που έγινε το Σάββατο 09.01.2010, με θέμα τη παραχώρηση των χώρων των πρώην στρατοπέδων στην κοινωνία σαν χώρους πρασίνου, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην διαβούλευση που ξεκίνησε είναι καλό να συμμετέχουν και οι κινήσεις και φορείς των πολιτών που χρόνια τώρα διεκδικούν μαζί με τους δήμους  την απόδοση των πρώην στρατοπέδων.

Για αυτό άλλωστε έχουμε ζητήσει από τις 29.10.2009 και συνάντηση  με τον κ. υπουργό, η οποία δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει.

Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο top10 των ευρωπαϊκών πόλεων με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Είναι γνωστό ότι αναλογούν 2,5τ.μ πρασίνου σε κάθε κάτοικο , όταν για τον κάτοικο της Ρώμης είναι 9 τ. μ. και για αυτόν του Άμστερνταμ 27τ.μ.

Είναι γνωστό ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά σε συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Όταν τις τελευταίες δεκαετίες οι ελεύθεροι χώροι στην πόλη μας μειώνονται, όταν χώροι για παιδικές χαρές, σχολεία μέσα στην πόλη αποχαρακτηρίζονται για να γίνουν οικόπεδα, όταν το νέο δημαρχείο κτίζεται σε ελεύθερο χώρο (πρώην στρατόπεδο)  που μπορούσε να γίνει πράσινο, τότε τα παραπάνω στοιχεία δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης ελεύθερων, αδόμητων, κοινόχρηστων χώρων προβάλει επομένως ως το προδήλως αυτονόητο.

Για αυτό επιβάλλεται να παρθούν πρωτοβουλίες :

1.για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του νόμου 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασης των χώρων των πρώην στρατοπέδων, όπου ένα μεγάλο μέρος της έκτασης τους αποδίδεται για να εξυπηρετήσει οικιστικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων

2.για το χαρακτηρισμό των πρώην στρατοπέδων με προεδρικά διατάγματα η άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, με ήπιας μορφής παρεμβάσεις.

3. για όσα κτίρια εντός των στρατοπέδων υφίσταται λόγος, να χαρακτηρισθούν ως ιστορικά μνημεία από το ΥΠΠΟ και αφού συντηρηθούν να αποδοθούν για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις.

4. για την ιδιοκτησιακή απόδοση των πρώην στρατοπέδων στους Δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά. Την υποχρέωση των Δήμων για σύσταση φορέα στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνου για την ανάδειξη και διαχείριση των χώρων. Απαραίτητη κρίνεται η μεταφορά ανάλογων κονδυλίων από την κεντρική εξουσία.

Επιδιώκουμε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από δήμους, κινήσεις πολιτών, φορέων και κεντρικής εξουσίας για να καμφθεί οποιαδήποτε ένσταση μικροπολιτικού η γραφειοκρατικού χαρακτήρα που θα στερήσει την πόλη μας από το οξυγόνο της.

Χαιρετίζουμε ως θετικό βήμα τη δήλωση του κ. υπουργού, για την παραχώρηση του π. στρατοπέδου του Παύλου Μελά στο δήμο Σταυρούπολης και ζητούμε τη συμμέτοχη εκπροσώπου του ΔΙΚΤΥΟΥ Κινήσεων στο φορέα διαχείρισης που θα συσταθεί.

Απαιτούμε οι διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα και από την πλευρά των δήμων και της κεντρικής εξουσίας για την απόδοση όλων των στρατοπέδων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Ειδική αναφορά κάνουμε στην απόδοση των χώρων του Γ ΣΣ και του 424 που θεωρούμε κομβικής σημασίας για να αλλάξει το τοπίο στο κέντρο της πόλης.

Δε συμφωνούμε με τα αιτήματα που υπάρχουν για την επέκταση της Πολυτεχνικής σχολής η άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στρατιωτικών σχολών  η μικρών συγκροτημάτων για κατοικίες στρατιωτικών, μέσα στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος

Θεωρούμε ότι η αξιοποίηση των χώρων πρέπει να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχεδιασμό για τις ανάγκες της πόλης, στην κατεύθυνση «ενός εκτενούς μητροπολιτικού γραμμικού πάρκου», παίρνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και με βασική αρχή ούτε ένα νέο τετραγωνικό μέτρο δόμησης, ούτε ένα νέο κυβικό μπετό.

ΔIKTYO ΚINHΣΕΩΝ για τη Θεσσαλονίκη:

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s